Poroka se odvija pred civilno upravo. Cerkvena poroka pomeni blagoslovitev zakona – po možnosti z navzočnostjo gmajne. V reformatorski cerkveni skupnosti se zakon ne »sklene«, temveč prosijo troedinega Boga za pomoč in blagoslov ob odločitvi dveh oseb.

 Zaročenca je predhodno potrebno pripraviti na dogodek, zato je priporočljivo čim prej obiskati dušnega pastirja gmajne. Rdeča nit in osnova zakonskih priprav je besedilo zaobljube, katero si par izpove pred obličjem Boga in gmajne.

 Poročna zaobljuba

Ženin:
Jaz ………. prisežem na vsemogočnega Boga, Očeta in Sina in Svetega Duha, Sveto Trojico in večnega Boga, da …………………, katere pred obličjem Boga roko držim, ljubim.
Iz ljubezni in po božjih pravilih jo vzamem za ženo. Zvest ji bom, zadovoljen bom z njo, sveto bom z njo živel in trpel. Zvest ji bom v bolezni in zdravju, v sreči in nesreči. Spoštoval jo bom in skrbel bom za njo vse dni mojega življenja. K temu naj mi pomaga večen Bog. Amen.

 Nevesta:
Jaz ………. prisežem na vsemogočnega Boga, Očeta in Sina in Svetega Duha, Sveto Trojico in večnega Boga, da …………………, katerega pred obličjem Boga roko držim, ljubim.
Iz ljubezni in po božjih pravilih bom njegova žena. Zvesta mu bom, zadovoljna bom z njim, sveto bom z njim živela in trpela. Zvesta mu bom v bolezni in zdravju, v sreči in nesreči. Spoštovala ga bom in skrbela bom za njega vse dni mojega življenja. K temu naj mi pomaga večen Bog. Amen.